• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/profile.php?id=100008066464593

Serigrafinin Önemi ve Kullanım Alanları

Serigrafinin Önemi ve Kullanım Alanları

Serigrafi baskı ülkemizde hem sanatsal hem de sanayi alanında kullanılmaktadır. Fazla külfet oluşturmayan, her yaştan insanın kolaylıkla öğrenip uygulayabileceği, atölye düzeninin kolaylıkla hazırlanabildiği bir tekniktir. Bazı sanat akımları ve sanat eğilimlerinin uygulanmasında sanatçılara sağladığı geniş imkan ve olanakları ile ilgi çeker.

1971 yılında düzenlenen Alman grafik sanatlar sergisinde yer alan sanatçıların önemli bir bölümü pentürcü sanatçılardır. (Hans Arp, Nick Emst, Hans Hartung Nay Trakes vb).

Orta Avrupa’nın grafik sanatlarda önde gelen ülkeleri olan Avusturya, Macaristan, Polonya ve Çekoslavakya’da ipek baskı oldukça önemsenen bir sanat yöntemidir. Frenc Cainke tüm baskıları ipek baskı tekniğiyle birleştirerek kullanan bir Macar sanatçıdır. Yugoslav sanatçı Boris Bucaus’in büyük boyutlu grafik tasarımları ipek baskı ile üretilmiş eserlerdir.

Serigrafi’nin kullanım alanlarında sanatsal amaçlar dışında hobi olarak ta kullanıldığı görülmüştür. insanlar zevk için meslek dışı uğraşılan ve güzel alışkanlıklara yönelip zaman değerlendirme yoluna gitmişlerdir. 1990 yılları arasında Ankara Devlet Güzel Sanatlar Resim Heykel Müzesinde değişik yaş ve meslek gruplarında kursiyerlerin katıldığı ve daha sonraları başarılı çalışmalar yapıldığının sonuçları görülmüştür. 1989-1990 yıllarında Konya, Niğde, Afyon, Kastamonu Şeker Fabrikalarında bir dizi personel eğitimi amaçlı etkinlik düzenlenmiştir. Bu yaklaşımlar hobi olarak boy gösterir.

Serigrafi baskı bazı durumlarda ideal iş yaratma ve mükemmel bir ticari kaynak olarak da insanlar bu işi sanayi alanında çok geniş kapsamlı kullanmışlardır. Yatay, dikey, silindirik, derin, yüksek, kalın, ince her türlü fiziki yapı ve malzeme üzerine baskı yapmışlardır.(Kağıt, karton, mukavva, metal, porselen, cam, polyester, Bez, kumaş, ahşap, mermer). Ve daha adını sayamadığımız bir çok malzeme üzerine baskı yapılabiliyor.

Serigrafi’nin yaygın olarak kullanıldığı alanlardan biri de grafik sanatıdır. Grafik sanatlarda serigrafi hazırlanan özgün tasarımların orjinale geçirilmesinde kullanılan en uygun tekniktir. Orjinali bozulmadan çoğaltılmasında bu yolla yapılır. Negatif-pozitif-siyah-beyaz renkli, çok renkli olarak uygulanabilir.

Yön levhaları tanıtım gereçleri, etiket, çıkarma, plaket, flama, bayrak, poster ve fiberglas ve benzeri malzeme yüzeylerine tasarım uygulamasında en ideal yöntemdir. Takvim, ajanda, sigaralık, anahtarlık, masa kalemliği, çanta, simens gibi eşantiyon malzemelerin yılbaşında tanıtım medyası olarak kullanılmasında yapılan baskı türü serigrafi’dir.

Porselen ve cam seramik sanayiinde serigrafi en çok kullanılan tekniktir. Şüphesiz tekstil alanında kumaş üzerine desen yapımında serigrafi tekniği kullanılmıştır. Çeşitli ürünlerin markalanması, tanıtılması, cazip hale getirilmesi ve ambalaj üzerine yapılan baskılar serigrafi kapsamına girer. Asitlendirme elektronik devre üretiminde ve Elekson baskı denilen alüminyum üzerine de kullanılır.